Webbplatsens överlägg

Tyskt öl

Det är ingen slump att världens största och äldsta ölfestival hålls i just  Tyskland. Landet har ett gediget utbud av olika ölbryggerier och är hem för nåra av världens bästa ölsorter.

Tyskland har en lång historia kring öl och är ett an världens exportländer när det gäller öl. Man räknar med att det finns ca 5000 olika ölmärken och över 1200 bryggerier. Det säger en hel del och ölkulturen i landet. Man tillverkar all form av öl, från ljusa lager till mörka, IPA och andra varianter.

Ett land rikt på öl

Ett land rikt på öl
Ett land rikt på öl

Redan 1516 beslutade den dåvarande bayerske hertigen Wilhelm den fjärde en särskild lag, renhetslagen, som skulle säkerställa att ölen man bryggde höll en viss kvalitet. Denna lag höll sig och sedan 1919 är det en lag som gäller för hela Tyskland där man säger att öl får endast innehålla malt, vatten, jäst och humle. Detta säger en del om hur man såg på öl i Tyskland och man var noga med att det redan då skulle hålla en väldigt hög kvalité. År 725 grundades klostret Weihenstephan utanför München som sedan år 1040 började tillverka öl som gör det till Tysklands men också världens äldsta bryggeri och det är fortfarande i bruk. Tyskland har som tidigare nämnt 5000 olika ölsorter, vissa lokala men många som är stora även utanför landets gränser. Några riktigt stora som också går på export är exempelvis Löwenbräu som bryggs i München. Ett ölmärke som har funnit på samtliga Oktoberfest sedan starten 1811. Finns på Systembolaget i Sverige och är ett populärt märke både i Tyskland men också utomlands. Beck´s är ett annat stort ölmärke som finns över hela världen. Bryggs i staden Bremen är  Tysklands mest exporterade öl. Grundades 1872 och finns på Systembolaget att inhandla. Kaltenberg är ett annat stort ölmärke som härstammar från ett slottsbryggeri. Redan 1292 började slottet att tillverka öl och idag tillverkar man öl i ett bryggeri utanför det berömda slottet i Furstenfeldbruck,  Bayern. Ett väldigt populärt ölmärke som finns över hela Europa och Nordamerika. Finns på systembolaget.Paulaner är ett annat stort ölmärke och bryggeriet hittar man i München. Bryggeriet grundades redan 1634. Döpt efter munken Francis av Paola. Paulaner är ett av dom sex ölmärken som tillgodoser öl till Oktoberfesten och är ett av Tysklands mest sålda ölmärke. Finns naturligtvis på att köpa i Sverige. Bitburger är ett annat av Tysklands största ölmärken och grundades 1817 i staden Bitburg. Idag tillverkar man över 6 olika ölsorter, bl.a.  alkoholfritt. Redan 1973 var produktionen uppe i en miljon hektoliter om året medans man idag brygger närmare 4 miljoner hektoliter per år. Ölmärket samt bryggeriet Erdinger Weissbrau eller bara Erdinger är världens största ölproducent av ljust veteöl. Grundat 1886 i staden Erding där det brygg än idag. Erdinger kommer i flera olika varianter idag men man satsar fortfarande mycket på en ljus lager som är märkets signum. Större delen av produktionen går på export och är väldigt populärt i hela Europa samt Nordamerika. Finns naturligtvis att köpa på Systembolaget i Sverige.

© 2021 99 bottles