2019

Tävlingar inom dryckeskategorin öl

Tävlingar inom dryckeskategorin öl

Runt om i världen finns det väldigt många tävlingar som handlar om öl. Oftast handlar det om att utse vinnare av olika typer av öl i flera olika kategorier. Bara i Europa finns det flera stycken internationella öltävlingar som hålls årligen och blickar man bort mot landet USA så hittar man ännu fler bara där. Att öl är något som intresserar och engagerar är det ingen tvekan om. Några av de öltävlingar som finns kommer jag gå igenom här.

SM i Hembrygd öl

SM i Hembrygd öl är en svensk tävling som hålls av Svenska Hembryggareföreningen (SHBF). Tävlingen sker under en dag och består av två olika delar, den ena är domarbedömd och den andra är Folkets val där besökarna utser de godaste ölen. I den domarbedömda delen så bedöms ölen efter SHBF:s så kallade öltypsdefinitioner. I folkets val så får besökarna ett provningsglas och en folder med information om ölen som finns på tävlingen. När man är redo att rösta kan man göra det med sin smartphone eller på surfplattor som finns i en monter på plats. Domartävlingarna avgörs först och meddelas löpande under dagen medan besökarna provsmakar sig fram för att utse Folkets val. För att få delta så måste man följa ett antal regler som bland annat reglerar vad som anses som hembryggt och vad som får och inte får användas i ölen. Man måste också lämna in provflaskor någon vecka eller två innan tävlingen. SM i Hembrygd öl går av stapeln tidig vår i Stockholm.

European Beer Star

European Beer StarDenna tävling hålls årligen sedan år 2003. Öl från hela världen får vara med men man tar särskild hänsyn till de sorter av öl som har sitt ursprung i Europa, med andra ord så går de före i kön så att säga. Alla typer av bryggerier kan dock deltaga, lokala, regionala, nationella samt internationella bryggerier. År 2018 deltog 51 olika länder från alla kontinenter. Priser delas ut i cirka 65 olika kategorier till det öl som bäst uppfyller kriterierna för respektive kategori. Cirka 2 500 öl brukar vara med i tävlingen och det gör European Beer Star till en av världens största öltävlingar. I april brukar man öppna upp för anmälan till tävlingen och man kan anmäla sig fram till början av september. Månaden efter så sker en så kallad ”Expert Tasting” där det är experter som provsmakar ölen och korar vinnare i några kategorier. Men själva evenemanget är sedan i mitten av november och varar i två dagar. Den första dagen är det besökarna som får smaka på all öl och utse sina favoriter. Tävlingen hålls i Tyskland och staden där den hålls blir förändrad under de två dagarna. Det blir en folkfest och pubarna i området invaderas av ölälskare men det brukar dock vara väldigt städat. Vill du besöka evenemanget så boka två nätter på ett hotell. Efter den första dagen så kommer man behöva ett skönt rum att slappna av i eftersom det kommer bli en lång dag. Hotellen i närheten har under de två kvällarna lite egna evenemang för sina hotellgäster. Vill du dock inte deltaga i dessa utan hellre vila upp dig med dina favoritserier på netflix.com, spela på pokerstarscasino.eu eller miniclip.com eller kolla in de deltagande ölen på deras hemsida där de ofta har en presentation av ölen så gör det, se dock till att då boka ett hotell som inte ligger alltför nära tävlingen. Detta då desto närmare det ligger, desto mer livat kommer det vara på hotellet. Nästa dag kommer tävlingen att bjuda på prisutdelningar under dagen och på kvällen hålls ”Winners Night” som är det mest uppskattade under tävlingen där alla vinnare erbjuder smakprov. European Beer Star kommer hållas den 12–13 november 2019 i Nuremberg i Tyskland.

World Beer Cup

World Beer CupWorld Beer Cup är en internationell öltävling som organiseras av Brewers Association som representerar USA:s små och oberoende bryggerier. World Beer Cup är den största tävlingen inom ölindustrin och beskrivs ofta som ölens Olympiska spel. För vinnaren i de olika kategorierna så kan det betyda stora saker, det kan göra hela deras framtida karriär. Alla ölentusiaster i världen kommer nämligen att få höra om bryggeriet och självklart blir många då nyfikna att prova deras öl. World Beer Cup hålls vartannat år och kategorierna som man kan vinna i är egentligen bara två vilket är Champion Brewery och Champion Brewpub. Men dessa två kategorier delas sedan i olika kategorier beroende på hur stort bryggeriet är. Detta gör att sammanlagt är det sex olika kategorier. Tre inom Champion Brewery i storlekar från mycket små bryggerier till stora bryggerier och likadant för Champion Brewpub. År 2016 var antalet deltagande öl 6 596 stycken och dessa kom från 1 907 bryggerier från totalt 55 länder. Intresset ökar för varje år så dessa siffror kommer tangeras. Öltävlingar verkar vara omåttligt populära, och det är väl inte så underligt ändå. Det är en dryck som många av oss njuter av lite då och då och då det går att göra den i så många variationer så blir tävlingar en självklarhet.