2019

Sveriges största bryggerier

Att brygga öl har en lång tradition här i Sverige. Redan de gamla vikingarna bryggde öl som de drack till vardags och fest. Med tiden har ölbryggandets konst utvecklats och särskilda bryggerier bildats. Idag finns det en hel massa svenska bryggerier av olika storlek. På senare tid har det blivit mycket populärt med så kallade mikro-bryggerier som producerar små kvantiteter öl med hantverksmässiga metoder. Dock är det väl namn som Spendrups, Kopparbergs och Åbro som kanske kommer upp först när man talar om svenska bryggerier. Här ska vi berätta lite mer om de största bryggerier vi har här i Sverige.

Spendrups

Klart det största helt svenska bryggeriet och med en lång historia. Spendrups startade 1897 som Grängesbergs Bryggeri AB och har än idag en stor del av sin produktion kvar på hemorten. Företaget tävlar med sin danska konkurrent Carlsberg om att vara den största leverantören av drycker till Systembolaget och varje år säljs över en miljon liter av olika drycker där. Bryggeriet är fortfarande ett familjeföretag med medlemmar av familjen Spendrup på ledande positioner. Familjens historia som bryggare sträcker sig tillbaka till 1700-talets Köpenhamn där anfadern Mads Pedersen Spendrup lämnade den lilla byn Spentrup och startade upp ett brännvinsbryggeri i den danska huvudstaden. 100 år senare emigrerade familjen till Sverige och i början på 1900-talet köper familjen upp Grängesbergs Bryggeri. Idag är Spendrups en hel koncern med flera olika varumärken med både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Bland deras produkter kan du se till exempel Loka Crush, Mariestads och Norrlands Guld.

Spendrups

Kopparbergs

Kopparbergs bildades 1882 som namnet antyder i den lilla orten Kopparberg i norra Västmanland. Bryggeriet har en lång och brokig historia men är idag det andra största svenskägda bryggeriet. På 1980-talet köptes det upp av utländska intressen bara för att strax efter gå i konkurs. Det togs då över av bröderna Peter och Dan-Anders Bronsman tillsammans med bankdirektör Per-Olof Olsson och en bryggmästare vid namn Wolfgang Voigt. De fyra männen lyckade få bryggeriet på fötter igen bara för att drabbas av en förödande brand i bryggerilokalerna. Men ingenting ont som inte har något gott med sig. Efter branden började Kopparberg med det som idag är deras signum, den söta cidern. Traditionellt sett hade cider varit en dryck med torr smak och ganska hög alkoholhalt. Kopparbergs började istället att tillverka en rad olika söta cidersorter med smak av frukter och bär. Drycken fick snabbt ett stort genomslag och med hjälp av hård marknadsföring och kreativa smaker är Kopparberg idag den näst största leverantören av cider till Systembolaget.

Åbro

Sveriges tredje största bryggeri heter Åbro och startades i Vimmerby 1856. Bryggeriet drivs idag av den fjärde generationen av bryggarfamiljen Dunge och många undrar om det snart är dags för den femte generationen att ta över. Det gör familjen Dunge till en av landets äldsta bryggarfamiljer. Åbro är ett bryggeri som styrs av traditioner och de hade till exempel en och samma bryggmästare, Albert Wiesgickl, i fyrtio år mellan 1965 och 2005. Idag står de för en femtedel av alla sålda drycker på Systembolaget och de producerar över 50 miljoner liter dryck per år. Sen 2012 har Åbro ett bryggeri i Sydafrika och de gör stora satsningar för att öka sin försäljning på tillväxtmarknader som Afrika, Indien och Kina.