Webbplatsens överlägg

Svenska mikrobryggerier

Att brygga öl är en konst som människan har ägnat sig åt i tusentals år. Från början var det nog mest en olyckshändelse som fick människan att inse att bröd som lagrades i vatten gav smak och karaktär åt det. Genom årtusenden har sen konsten utvecklats och förfinats. Den mesta öl vi dricker produceras av de stora internationella bryggerierna. Dock finns en trend som hållit i sig länge som består av mindre bryggerier som tar fram små upplagor av olika ölsorter. Ofta jobbar dessa bryggerier med hantverksmässiga metoder. Idag finns mellan 200 och 300 mikrobryggerier i Sverige och här har vi listat några av dem.

Oppigårds Bryggeri

Det här bryggeriet är ett av Sveriges mest populära mikrobryggerier. Bryggeriet har sina lokaler i den lilla byn Ingvallsbenning utanför Hedemora i Dalarna. Grundaren Björn Falkeström började tidigt att experimentera med att brygga öl i köket i sitt föräldrahem, mammans konserveringsgryta kom väl till pass. Trots att de första försöken inte slog så väl ut så gav han inte upp och idag producerar Oppigårds cirka 1,2 miljoner liter öl per år. De har flera gånger vunnit guldmedaljer på Stockholm Beer and Whisky Festival och deras öl säljs på Systembolaget över hela landet.

Hantverksbryggeriet

Hantverksbryggeriet
Hantverksbryggeriet

Det här bryggeriet har också varit med från när trenden med mikrobryggerier kom igång på allvar i början av 2000-talet. Det har sina lokaler i Västerås och startade 2003 när det fanns ungefär 15–20 mikrobryggerier i Sverige. Idag har trenden växt och det finns mellan 200–300 mikrobryggerier i landet. Deras ölsorter har fått namn inspirerade av medeltiden, vad sägs om Narren, Sotarn och Bödeln. Men de har även mer experimentella ölsorter som Hallon som är en fruktig bryggd på hallon och bär. Deras ölsorter säljs idag på Systembolaget och lokala matbutiker och krogar. Den som är ölintresserad kan boka visningar och kurser i bryggeriets lokaler.

Gotlands Bryggeri

Det här bryggeriet har också funnits med sen trenden med mikrobryggerier startade. Även om det är klassat som ett mikrobryggeri så hör det till den något större Spendrups-koncernen. Lokalerna ligger i ett äldre hus i centrala Visby och sommartid ordnas guidade turer, ölprovningar och föreläsningar som är mycket populära. Redan 1996 började bryggeriet sin produktion av Munköl och Klosteröl. Från början såldes ölet bara lokalt på krogarna i Visby, speciellt under Medeltidsveckan. Genom pub-kedjan Bishops Arms började deras ölsort Hansapils att säljas även på fastlandet.

Jämtlands Bryggeri

En annan aktör på marknaden som också har hängt med länge är Jämtlands Bryggeri som startade 1995. Första ölet hette President, som en hint om att Jämtland kallar sig för en republik med egen president kan man anta. Bryggeriet har satsat mycket på färsköl och har idag 16 olika sorter till försäljning. Så klart är deras öl omåttligt populärt i republiken Jämtland men det säljs även på Systembolaget över hela landet samt en del matbutiker och restauranger. Ölet bryggs i lokaler i Pilgrimsstad utanför Östersund. Orten har fått sitt namn av de pilgrimer som var på väg till Trondheim för att besöka sankt Olavs grav. Sägner berättar om att pilgrimerna drack ur den källa som fanns på platsen och blev på så sätt botade från olika krämpor. Det är nu detta vatten som är grunden till Jämtlands Bryggeris smakfulla öl. De har sen starten vunnit ett stort antal priser vid den årliga Stockholm Beer and Whisky Festival.

© 2021 99 bottles