Webbplatsens överlägg

Svarta ölets tillverkning

Öl finns det många varianter av, nästan hur många som helst, faktiskt. Detta till trots är principen för ölbryggning enkel, ingredienserna få och själva processen lätt att genomföra. Det finns god anledning till att man kan brygga öl hemma och med ett gott resultat.

Öl brukar också beskrivas som flytande bröd och har en väldokumenterad historia som en viktig del av menyn för både pyramidbyggare i det gamla Egypten och hos soldaterna i de massor av krig som härjat den europeiska kontinenten. Öl är också en av de absolut äldsta alkoholhaltiga drycker människan lärde sig att behärska tillverkningen av. Precis som man kan säga att ost är ett sätt att kunna lagra mjölk under lång tid, är öl ett utmärkt sätt att kunna lagra spannmål på.

När man brygger helt vanlig öl brukar man följa de renhetskriterier – Renhetslagen – som tyskarna en gång för länge sedan bestämde och skrev ned. Det får inte finnas några tillsatser, det ska vara rent källvatten och ingredienserna är begränsade till malt, humle och vatten. Sedan reglerna skrevs ner och bestämdes 1516 har de följts av bryggerier över hela världen och anses vara grunden, den enda acceptabla grunden, för bra ölbryggning.

Nu skulle man ju kunna tänka sig att med så hårda begränsningar i tillverkningen blir utbudet också mycket begränsat och möjligheterna till utveckling mycket små. Men det har visat sig vara precis tvärtom! Inom regelverket har det utvecklats en mängd variationer och lokala öl. Vattnet anses ofta vara en av de avgörande faktorerna för hur ölet smakar, men även gammal kryddning (som ju egentligen inte är tillåten) med till exempel pors eller kummin har blivit populär igen.

Svartölets bakgrund

Svartölets bakgrund
Svartölets bakgrund

Just svartölet, eller svart pilsner som det också kallas, är en mycket gammal variant som ryms inom det långt senare tillkomna regelverket. Redan på 800-talet v.t. nämns svartöl i uppteckningar från sydöstra Tyskland. Den rent geografiska hemvisten har fortsatt att gälla genom alla år och har i huvudsak varit en öl som både producerats och druckits i östra Tyskland. Faktum är att den geografiska anknytningen har varit så stark att när Tyskland delades efter Andra världskriget försvann ölsorten i princip från dåvarande Västtyskland för att först dyka upp igen efter enandet av de båda Tyskland. Idag är svartöl mycket populärt och har fått en alldeles egen nisch bland ölälskare.

Skillnader mellan svartöl och annan öl

Men vad skiljer då ut svartölet från vanligt öl? För det första är det så klart färgen. Ölet är verkligen helt svart och den färgen uppnår man genom att tillsätta hårt rostat malt. När man torkar malten gör man det vid hög temperatur. Det ger också ölet den andra stora skillnaden som är smaken. Svartöl smakar djupare; en del tycker nästan lite chokladigt och ofta med ett sting av kaffe. I grunden är det dock en vanlig lageröl eller pilsner. Den tredje skillnaden mot vanlig öl är att den är helt torr. Mörkt öl brukar annars vara lite söt, men svartöl saknar helt sötma och kan därför uppfattas som lite bitter.

Det är bara att ge sig ut på nätet och köpa den utrustning som krävs och börja experimentera hemma i badrummet!

© 2021 99 bottles