Webbplatsens överlägg

Om humle i öl

humle i öl

Humle har länge använts i öltillverkning på grund av sin karaktäristiska beska smak. Men något som alla kanske inte känner till är att den även förbättrar hållbarheten och gör så att ölet blir klarare. I den här artikeln går vi igenom humlens historia och några av de populäraste humlesorterna som används i öl.

Humleväxtens historia

Humlen hör till släktet hampväxter och man vet att den odlades så tidigt som år 736. Det var dock inte förrän år 1079 som man använde den till öltillverkning. Utan humlen som tillsats hade man svårt att förlänga hållbarheten på ölet som man bryggde, det blev surt alldeles för fort. Med tiden provade man att blanda ner olika växter i ett försök att öka hållbarheten. Man provade också att tillsätta bland annat enbär, honung och bark i ölen för att få fram en godare smak. När man tillsatte humle upptäckte man snart att den beska växten inte bara gjorde så att ölet höll sig fräscht längre, den bidrog också till att smaken förbättrades. Sedan dess har humlen varit en viktig beståndsdel när det kommer till ölbryggandet och den används flitigt än idag. Humleplantorna odlas nu för tiden i flera olika länder och de kan bli upp till tio meter höga. Det är dock ingen slump att de allra populäraste humlesorterna finns i länder som England, Tyskland och Usa, det är nämligen där de stora ölbryggerierna befinner sig.

Populära humlesorter och deras egenskaper

Det finns mängder med olika humlesorter och alla har sina egna egenskaper som ger ölet sin alldeles egna smak. En del sorter används främst för att ge en beskare variant av öl och kallas bitterhumle. Andra sorter används på grund av deras inverkan på ölens arom. Dessa sorter kallas aromhumle. Magnum är en populär variant som har sitt urpsrung i Tyskland och besitter en besk karaktär med drag av citrus. Den är dessutom motståndskraftig mot sjukdomar och ger ofta bra skördar. En annan populär humlesort är Mosaic som växer i USA. Dess karaktär innefattar tallbarr och frukt. I och med att karaktären är mångsidig så används den också till många olika öltyper. Citra är ytterligare en humlevariant som många ölbryggare gillar. Den doftar tydligt av citrus och frukt vilket gör den väldigt utmärkande. Humlen används ofta till IPA och APA, men är också populär att använda i ljus lager.

Humlens roll i dagens öltillverkning

Humlens roll i dagens öltillverkning
Humlens roll i dagens öltillverkning

Idag är humlen en av de viktigaste beståndsdelarna när det kommer till öltillverkning. För att kunna producera ett öl med bra kvalite krävs också bra råvaror. Humlen ska gärna ha blommor som är jämna i storlek och vara gröngula i färgen. Ölets smak och karaktär beror bland annat på hur mycket humle som tillsätts, när den tillsätts och vilken sort som används i själva bryggningen. Det är i bladet på humlekotten som den beska smaken finns. Humlen påverkar också skummet, en större mängd av tillsatt humle ger ölet ett mycket fastare skum. För att få veta mer om humlens roll i öltillverkning kan man läsa vidare här

© 2021 99 bottles