Webbplatsens överlägg

Om alkoholfri öl

Trenden mot alkoholsvagare öl växer i hela världen. Aldrig har så stora mängder alkoholfria drycker sålts. Det är framförallt unga människor i storstäderna, samt kvinnor, som satsar på alkoholsvagt. År 2018 såldes drygt 11 miljoner liter alkoholfri öl på Systembolaget, restauranger och i handeln. Fem år tidigare såldes 3 miljoner liter. Coops försäljning har ökat 225% och erbjuder idag över trettio alkoholfria varianter. Ungefär var tionde öl som säljs är alkoholfri. Förklaringen till ökningen är flera. Dels har intresset för öl i stort ökat. Dels den allmänna hälsotrenden med att äta och dricka sunt. Dessutom inser allt fler att alkoholfritt numera också kan vara smakrikt. Trenden är numera så etablerad att stora tidningar har smakpaneler med betygssättning av alkoholfri öl. Öl med låg alkoholhalt är egentligen inte något nytt. Vårt svenska lättöl har länge varit standard på lunchbordet. Ett alkoholfritt öl får i Sverige innehålla max 0,5% alkohol.

Kvalité och mångfald

Kvalité och mångfald
Kvalité och mångfald

Flera etablerade bryggerier tillverkar nu sina storsäljare med lägre alkoholhalt eller helt alkoholfria. Carlsberg och Spendrups bryggerier har de senaste åren producerat 40% mer alkoholfritt. Alkohol är visserligen en fin smakbärare, men inte nödvändig för att få till en smakrik öl. Tekniken har gjort stora framsteg. Både kvalitén och mångfalden av sorter har ökat. Tidigare fanns alkoholfri öl endast som ljus lager. Med det växande globala intresset tillverkas nu även ale och porter utan alkohol. Inte endast de stora bryggerierna följer trenden med lägre alkoholhalt. Både i Sverige och andra länder brygger allt fler små hantverksbryggerier sina egna alkoholfria- eller lättöl för att möta efterfrågan hos konsumenterna. Jämfört med andra drycker, till exempel vin, har ölproducenterna kommit längst när det handlar om att tillverka en alkoholfri men ändå smakrik dryck. Bryggerierna har lärt sig att ta tillvara på humlets och maltens fina aromer utan hjälp av alkohol.

Tillverkningsprocessen

Det finns olika metoder att tillverka alkoholfritt. Ett sätt är att brygga ölet som vanligt, för att sedan ta bort alkoholen. Ett annat sätt är att brygga alkoholfritt från början. Båda processerna är komplicerade och tar tid, varför det alkoholfria ölet har ungefär samma pris som öl med högre alkoholinnehåll. Öl innehåller kortfattat fyra ingredienser; malt, humle, jäst och vatten. Att brygga öl är en sexstegsprocess. Steg ett kallas mältning, då man tillverkar malt. Kornen (eller vetet, majsen) blötläggs och sedan torkas.I steg två och tre tillverkar man vörten. Man blandar malten med vatten och kokar tillsammans med humle. Nästa del i processen är jäsningen, vilket kan ske på olika sätt. Efter jäsningsprocessen filtreras och pastöriseras drycken, och ölet är färdigt. Temperaturen under processen avgör vilken alkoholhalt som ölet får. Det finns två sätt att få bort alkoholen. Antingen filtrerar man ölet på mikroskopisk nivå med ett membran, eller destillerar med vakuum. Väljer man att brygga alkoholfritt från början finns också olika metoder. Det kanske bästa sättet är att avstanna alkoholprocessen vid jäsningen, så kallad kallkontakt. Vörten får jäsa tills den nått maxgränsen 0,5% och kyls då ned.Metoden är billig och ger ett smakrikt öl. En annan metod är att koka vörten vid lägre temperatur genom att sänka trycket. Alkoholen kondenseras då bort. I vissa alkoholfria öl har socker tillsatts, som liksom alkohol är en smakförstärkare. En alkoholfri öl serveras gärna kallt, mellan fem och åtta grader. Då smakar den alkoholsvaga drycken fylligare.

© 2021 99 bottles