Webbplatsens överlägg

Olika ölsorter

Öl är en av våra mest populära drycker. Den är också en av våra äldsta och ölets historia går tusentals år tillbaka i tiden. Med åren har konsten att brygga öl utvecklats till att innefatta olika ingredienser och metoder att brygga som ger det färdiga ölet olika egenskaper och smaker. Olika regioner har också utvecklat sin alldeles egen metod för att ta fram öl. Det har gjort att vi idag har en mängd olika ölsorter att välja mellan och här ska vi ta upp exempel på några av dem.

Ale

Detta är ett samlingsnamn för överjästa öl. Ale tillverkades från början i England och Belgien men idag produceras den över hela världen. Det finns många olika sorters ale, till exempel bitter ale, pale ale, brown ale och cream ale. Alla har sin typiska smak och karaktär. Bitter ale är en av Englands nationaldrycker, den har en kopparaktig färg och är något syrlig i smaken samt låg kolsyrehalt och en alkoholhalt på runt fyra procent. En annan ale som blivit ganska känd på senare tid är den så kallade IPAn eller Indian Pale Ale som den egentligen heter. Pale ale har stora likheter med bitter ale men kännetecknas av att den tappas på flaska istället för fat.

Lager

Lager
Lager

Lager är den vanligaste ölsorten i världen. Den kännetecknas av sin ljusa färg och fräscha smak och tillverkas genom underjäsning av brygden. Metoden upptäcktes redan på medeltiden men blev vanlig först på 1800-talet. På grund av dess något svaga smak beskyller många lagersorten för att smaka likadant oavsett tillverkare. Andra hävdar dock att smaken visst har stora skillnader beroende på tillverkare och beroende på var man befinner sig i världen.

Bayerskt

Bayerskt öl kommer ursprungligen från området kring staden München i södra Tyskland. Där började det bryggas av munkar på 1400-talet. Först på 1800-talet började ölet att tillverkas i stor skala och spridas över Europa. Ölet finns i två olika sorter, en mörk och en ljus. Ölet har också blivit känt för att spela huvudrollen under en av världens största ölfestivaler, Oktoberfesten som hålls varje höst i München.

Veteöl

Det här är en form av specialöl som ännu inte nått den stora publiken. På Systembolaget finns bara några enstaka sorter av detta öl. Som namnet antyder bryggs det av vete. Veteölen kommer ursprungligen från Tyskland och Belgien. Den finns i två sorter, en där jästfällning finns kvar, mit hefe och en som är filtrerad, kristall.

Stout

Det här är en väldigt mörk och smakrik öl med hög beska och låg sötma. Den mest kända tillverkaren är Guinnes från Irland som är omåttligt populär på de brittiska öarna. En erfaren bartender bör kunna hälla upp en Guinnes på rätt sätt och i skumkronan forma en så kallad shamrock, Irlands nationalsymbol i form av en klöver.

Porter

Portern räknades länge som en del av stouten men har nu en status som egen ölsort. Precis som sin storebror stouten har den en hög beska och mörk färg, dock har den en viss sötma. Förutom att dricka den så är den en populär sort att ha i olika maträtter. Porterstek är ett exempel på en uppskattad maträtt där ölet används för att ge smak och fyllighet till rätten.

© 2021 99 bottles