2019

Ölets historia

Öl är en av våra äldsta alkoholhaltiga drycker. Troligen är ölet nästan lika gammalt som odlingen av spannmål. När människan för cirka 10–15 000 år sen blev bofast och började att odla spannmål växte kunskapen om att framställa öl fram på olika platser i världen oberoende från varandra. Kanske gick det till så att det hårda och svårsmälta kornet som var först att odlas doppades i vatten för att mjukna och på så sätt gav det smak åt vattnet. Det jästa vattnet fick vissa egenskaper som vitaminer och näringsämnen och blev med tiden en viktig del av människans kost. I Kina och Asien utvecklades ett öl av korn och på den amerikanska kontinenten bryggdes öl av majs.

Urgammal tillverkning

Det första säkra beviset på ölbryggningen hittades i det nuvarande Iran i form av 6 000 år gamla skärvor från krukor med spår av ölsten. I Babylonien har det också hittats stentavlor från år 3000 f Kr med regler om öltillverkning och försäljning. Konsten att brygga öl har sen spridit sig västerut mot Europa. I de södra delarna föredrog människorna dock vin men norrut i det nuvarande Tyskland och även västerut på de brittiska öarna föredrog man öl. Det här stämmer också bra med vilken typ av grödor som gick att odla i diverse region.

Populärt i höga kulturer

I de första höga kulturerna i världen, Egypten, Grekland och Rom, hade ölet en framträdande roll även om det så klart hade stor konkurrens av en annan populär dryck, vinet. I Egypten har det hittats bilder som beskriver bryggandet av öl som bevis på att det hade en viktig del av kulturen. De antika egypterna trodde även att ölet hade gudomliga egenskaper och de begravde sina döda tillsammans med bröd och öl som kunde behövas på färden till andra sidan. Deras öl var också spetsat med exotiska kryddor som dadlar och saffran och lagrades i krukor bestrukna med lera för att klarna drycken.

Konsten utvecklas

År 800–900 e Kr började konsten att brygga öl att förfinas allt mer. Det är också vid den här tiden som humle började att användas som smaksättning. Humlen gav en helt ny typ av karaktär till ölet. På den här tiden var humle även sedd som en läkeört på grund av sina lugnande egenskaper. Att använda jäst hade inte ännu uppfunnits utan vörten fick jäsa spontant av sig själv. Med tiden blev det så att den slev som användes till att röra runt i brygden användes till nästa och på så sätt fördes den jästa bakteriekulturen över till nästa brygd. Man kunde även ta en liten slatt av den förra brygden och tillsätta till den nya. På så vis förfinades ölbryggarkonsten och den fick en allt mer betydande roll i de växande städerna i medeltidens Europa.

Industriell tillverkning tar vid

Med den industriella revolutionen på 1800-talet gick bryggandet av öl allt mer över till att bli industrialiserat. Nya metoder för jäsning gör att kalljästa öl med lång lagringstid som lager blir allt mer populära. Även det mörka ölet i bayersk stil från Tyskland sprider sig över Europa medan det något isolerade Storbritannien behöll sina traditioner med överjästa ales och porters.

Hantverket kommer tillbaka

Mot slutet av 1900-talet men kanske främst i början på 2000-talet får ölen plötsligt en helt ny status. Från att ha setts som en massproducerad billig dryck för arbetarklassen går ölet mot att bli allt mer erkänt som en sofistikerad dryck. Många pubar med stort ölsortiment öppnar upp. Ölprovning och hembryggning omtalas i media och testas av allt fler. Samtidigt har många så kallade mikrobryggerier startat upp som med hantverksmässiga metoder tar fram unika och småskaliga ölproduktioner. Så ölet har sannerligen haft en intressant utveckling genom världshistorien och det kommer definitivt att hänga med i utvecklingen länge än.

Hantverket kommer tillbaka