Webbplatsens överlägg

Öl i Norden

Öl har troligen funnits i över 7000 år men kom till norden betydligt senare. Den ölen som bryggdes på den tiden är inte riktigt samma som bryggs nu för tiden. År 1523 skapades en regel om att öl endast får innehålla vatten, humle och malt för att säkerställa ölets kvalitet.
Denna lag kallas för den Tyska renhetslagen och den är det många som följer än i dag. I Norden finns ett antal stora ölbryggerier som brygger en mängd olika ölsorter. I Sverige är det Spendrups bryggeri som är störst. Spendrups brygger massor av kända ölsorter som Norrlands guld, Mariestad och även en av världens största och mest kända ölsort nämligen Heineken bryggs här på licens med originalrecept. Norges största bryggeri är Ringnes som utöver sin egen öl även brygger bland annat Tuborg på licens.

År 2000 blev Ringnes bryggeri en del av Carlsberg gruppen där även det anrika före detta svenska Pripps ingår. Finlands största bryggeri är Hartwall som bland annat brygger den kända och populära ölsorten Lapin Kulta. På Island var öl förbjudet från 1908 ända fram till 1989 då förbudet hävdes sedan dess har ölets popularitet ökat och nu mer finns mängder med bryggerier på ön. Danmarks största och mest kända bryggeri är Carlsberg som har sitt eget märke men har många andra bryggerier i sin stora grupp och finns även i Sverige. Utav nordens alla länder är det faktiskt vi i Sverige som dricker minst öl per invånare i hela norden. Danmark har en konsumtion på 89,9 liter öl per person och år tätt följt av finnarna som dricker 85 liter per person och år.

Island på plats tre

Island på plats tre
Island på plats tre

Islänningarna som bara har fått dricka öl i 30 år har alltså fått upp smaken på den gyllene drycken och konsumerar 59,7 liter öl per invånare och år. Norrmännen dricker 55,5 liter varje år och svenskarna 51,5 liter öl det kan mätas med tjeckerna som dricker hela 156,9 liter öl och där med mest i hela världen. På senare år har öl intresset i norden ökat lavin artat och många nya små bryggerier skjuter upp som svampar ur jorden. Dom första så kallade mikrobryggerierna kom i mitten av 1990 talet till Sverige och har haft både bra och dåliga tider. Men på senare tid har det blivit en riktig trend att ha eget öl på restaurangen och många har även enbart små bryggerier som hobby och intresset är jättestort i hela norden.

Ett exempel på ett av bryggerierna som har lyckats bra är Godguyesbrew som fått sin bryggd in på systembolaget och även vissa restauranger och pubar. Den stora variation av olika sorters öl som denna trend för med sig är naturligt vis en väldigt trevlig utveckling för ölälskare och kan i sig självt öka populariteten ännu mer. Nu talas det även mycket om odling av humle som var stort förr i tiden men nästan dött ut. Nu med alla lokala bryggerier som ploppar upp ökar efterfrågan av svenskt humle vilket öppnar upp en ny möjlighet för odlare runt om i Sverige och liknande utveckling runt om i Norden.

© 2021 99 bottles