2019

Oktoberfesten i München

Oktoberfesten anses vara världens största folkfest och arrangeras varje år i slutet av september och början av oktober i München i södra Tyskland. Festen som har arrangerats i över 200 år lockar varje år en publik på miljoner människor från hela världen. Trots att festen idag är känd för sitt öl var det först 1880 som det tilläts att servera öl under festen vilket fick antalet utskänkningstält att snabbt öka. Inför oktoberfesten bryggs ett speciellt öl som endast får tillverkas av vissa bryggerier i München. Festen har även spridit sig runt om i världen och arrangeras i mindre skala på ett flertal platser.

Oktoberfestens historia

Den första Oktoberfesten arrangerades 1810 och var då en hyllning till den bayerske prinsen Ludvigs bröllop med prinsessan Therese från Sachsen-Hildburghausen. Fem dagar efter bröllopet, den 17 oktober ordnades en stor kapplöpning på det som då var en äng och som döptes till Theresienwiese. Kapplöpningen blev sen en återkommande tradition även om krig och elände har satt stopp för festen vid flera tillfällen. Under 1800-talet stoppades festen bland annat av Napoleonkrigen, kolera och det Tysk-Franska kriget. Även början på 1900-talet bjöd på hinder för festen som inte arrangerades under de två världskrigen eller under den stora inflationen i början på 1920-talet. Sen 1950 har dock Oktoberfesten arrangerats varje år.

Jättelikt arrangemang

Världens största folkfest kräver så klart sitt arrangemang. Varje år ställs tält upp på festplatsen, en del rymmer flera tusen personer och tar upp till två månader att resa. Om det blir för mycket folk i festivalområdet stängs tälten som en säkerhetsåtgärd. På området finns ett särskilt sjukhus för att kunna ta hand om alla berusade och skadade personer. Det finns även en italiensk polisstation eftersom festen besöks av ett stort antal italienare tack vare närheten till norra italien. Festivalens omsättning är varje år runt 10 miljarder kronor och den sysselsätter över 12 000 arbetare under de två veckor den hålls.

Musiken viktig

Även om festen idag mest är förknippad med öl så finns det faktiskt andra saker som förtjänar att uppmärksammas. Musiken till exempel som är ytterst viktig för festen. Varje tält brukar ha sin egen blåsorkester som spelar den karaktäristiska tyska umpa-umpa-musiken. Varje år brukar festen också få sin egen låt, det brukar bli någon slags dansvänlig listhit som snabbt plockas upp och spelas i olika varianter av de många blåsorkestrarna.

Klä dig i lederhausen

Den som verkligen vill komma i rätt stämning inför Oktoberfesten bör klä sig i den traditionella tyska folkdräkten lederhausen. Män så väl som kvinnor. Vem har inte sett bilder från festligheterna på de speciella ölmadammerna med traditionella kläder, flätat hår och flertalet enorma ölsejdlar i nävarna. Lederhausen finns så klart att köpa i maskeradbutiker här i Sverige men vill du ha äkta vara kan du skicka efter ett par från Oktoberfestens egen webbshop. Även damer kan köpa lederhausen och tyrolerklänningar i webbshopen. Väl på plats finns också en mängd butiker och marknadsstånd som säljer de rätta attiraljerna för att skapa den genuina oktoberfest-looken för den som vill smälta in. Den som tänker besöka festen får inte vara rädd för trängsel då Oktoberfesten varje år besöks av över sex miljoner besökare som dricker ungefär lika många liter öl.

Klä dig i lederhausen