Webbplatsens överlägg

Guinness Brewery

Ölsorten Guinness känner vi nog alla till, av någon anledning har den blivit väldigt välkänd i Sverige trots att det inte är någon storsäljare direkt. Själv tror jag det har med Irland att göra, så fort man ser en film eller serie där de är i Irland så nämns Guinness.

Guinness är dock en mycket god ölsort och jag köper den ibland själv för att göra så kallade half and half som de kallar det för i Storbritannien. Man tar en Guinness och en vanlig lageröl och blandar de i ett glas 50/50. Det blir faktiskt väldigt gott, prova själva. Guinness Brewery heter egentligen St. James Gate Brewery men kallas dock oftast för just Guinness Brewery. Bryggeriet grundades år 1759 i Dublin, Irland av Arthur Guinness.

Bryggeriet idag

Bryggeriet tillverkar huvudsakligen Guinness här vilket är ett öl av typen stout. Man tillverkar dock flera andra ölsorter vilket jag kommer till längre ner. Bryggeriet är en stor turistattraktion, vilket verkligen inte är vanligt för ett bryggeri. Men anledningen till det är att man här har ett eget museum som kan kallar för Guinness Storehouse. Museet har en så kallad skybar där man har utsikt över hela staden och kan ta sig en redig stout. Bryggeriet var länge det största bryggeriet i världen vilket man dock inte längre är, men man är världens största bryggeri av ölsorten stout. Bryggeriet ägs idag av Diageo vilket är en brittisk dryckeskoncern men Guinnessfamiljen äger 51 procent av företaget.

Bryggeriets historia

Bryggeriets historia
Bryggeriets historia

Den som grundade bryggeriet var som sagt Arthur Guinness. Han jobbade som bryggare i Irland men hans ambition var att starta ett eget bryggeri. Med den kunskap han samlat på sig genom sin karriär så vågade han på sig att skaffa en lokal och bygga upp sitt eget bryggeri. Bryggeriet grundades som sagt år 1759 och efter tio år så nådde man en stor framgång vilket var att ölet exporterades för första gången. I början av 1800-talet avled Arthur Guinness och hans son Benjamin tog över verksamheten och kunde öka produktionen i och med ångmaskinernas intågande. Benjamin fick bryggeriet att växa och försäljningssiffrorna ökade för varje år som gick. År 1932 flyttade man huvudkontoret till London på grund av nya lagar som drabbade företaget negativt. I samband med detta startade man även ett bryggeri London, men denna lades ner år 2005. År 2017 öppnade man ett bryggeri i USA som enbart är till för att skapa nya öl av sorten Guinness som är anpassade för den amerikanska marknaden.

Guinness ölsorter idag

Guinness mest sålda produkt är Guinness Draught och den ölen är en av de mest framgångsrika ölen i världen. Ölet har ett tjockt krämigt skum som man får till genom att tillsätta kväve i ölen. Det är det som ligger i den lilla plastkula som finns i burken. När man öppnar burken skjuts det komprimerade kvävet ut från plastkulan och orsakar det tjocka skummet. Förutom denna ölsort så tillverkar bryggeriet bland annat Guinness Original, Guinness Bitter, Guinness Extra Stout och Kilkenny.

© 2021 99 bottles