2019

Engelska ölsorter

England är en nation med gamla traditioner av ölbryggning. Deras pubkultur är också vida känd. De flesta engelsmän vill gärna ha sin dagliga pint på sin lokala pub. För dem är puben lite som deras vardagsrum. De går dit inte bara för att dricka öl utan också för att umgås med sina vänner och koppla av. Många kanske har just sin favoritsort medan andra gärna testar lite olika smaker. Några av de mest populära sorterna av öl i England är ale och bitter men här nedan ska vi även ta upp några andra sorter som är vanliga i England.

Ale

En öl i England är oftast en ale. Britterna gillar den här överjästa och fylliga typen av öl med lägre alkoholhalt och mycket fyllighet. Ale finns också i många olika utföranden. Ett typiskt drag för brittisk ale är att malten har gett mycket doft och smak till ölen. En sorts ale som blivit mycket populär i Sverige på senare år är Indian Pale Ale, IPA kallad. IPA framställs med extra mycket humle och malt. Det ger ölet en extra beska från humlen och malten ge ren något högre alkoholhalt. Vanligtvis på över 5 %. Ölet kallas indian Pale Ale eftersom det var en vanlig ölsort att ta med på skeppen som skulle till den brittiska kolonin Indien. Den hette från början october beer men fick efter hand namnet Indian Pale Ale.

Bitter

Nästa populära ölsort på de brittiska öarna är bitter. På en engelsk pub hör du ofta frasen ”a pint of bitter, please”, det är lite som när vi beställer in ”en stor stark, tack”. Britternas bitter är egentligen en typ av Pale Ale som är kopparfärgad, färgen brukar ligga någonstans mellan guld och bärnsten. Alkoholhalten ligger vanligtvis mellan 3 och 7 procent. Det finns sorter som har en alkoholhalt på under 3 procent som kallas Boys Bitter och den starkaste sorten med upp mot 7 procent kallas för Premium eller Strong Bitter.

Porter

Den här ölsorten är också uppskattad i det brittiska riket och här i Sverige är den ofta förknippad med matlagning. Rätter som porterstek är en uppskattad gammal husmanskost som många klassiska restauranger gärna serverar. Även porter är en typ av överjäst öl. Just denna sort uppfanns i London på 1700-talet så det är en engelsk ölsort i dubbel bemärkelse. Den är inte bara populär i landet utan också uppfunnen där. Alkoholhalten är vanligtvis mellan 4 och 10 procent och den är även populär på Irland. Porter är ett mörkt öl med balanserad beska, smaken är mjuk och rund med en liten torrhet.

Porter

Stout

En variant av porter är stout. Det är också ett överjäst och mörkt öl. Färgen är mycket mörk, nästan svart. Den kommer av att det används rostad malt och rostat omältat korn vid bryggningen. Ölet är mycket fylligt och den mest kända tillverkaren av stout är Guinnes som visserligen är från Irland men det är även en mycket populär ölsort i England och serveras på varje pub med självaktning. Den Guinnes som bryggs i England gör det på floden Thames vatten som flyter genom huvudstaden London. Så den ölsorten har helt klart kopplingar till England. Så klart finns andra tillverkare också så som Truman’s Brewery som brygger en exklusiv sort av stout, London Keeper.