2019

De äldsta bryggerierna i världen är fortfarande i drift

Det finns två bryggerier idag som tvistar om vem av dem som egentligen är den äldsta. Det har genom åren framkommit dokument som pekar på att den ena eller den andra är den som grundades först, men sedan har också dokument som bestridit detta hittats.

Vissa dokument tros också vara förfalskningar från 1600-talet. Det intressanta med dessa två bryggerier är att de båda ligger i Tyskland och båda ligger till och med i samma del av Tyskland. De två bryggerierna är Weltenburg Abbey Brewery och Weihenstephan Brewery och de startade som klosterbryggerier bägge.

Dokumenten om bryggerierna

Weltenburg Abbey Brewery ska ha varit i drift sedan år 1050 enligt dem själva. När Weihenstephan Brewery började att brygga öl är dock mer osäkert. Själva har de i hundratals år använt år 1146 som grunddatum men numera använder de år 1040 som grunddatum. Detta då ett dokument som säger att Otto I, biskop av Freising, gav tillåtelse till ett bryggeri detta årtal har hittats. Efter att detta dokumentet hittades ändrade de för cirka 70 år sedan sitt grunddatum från år 1146 till år 1040. Detta dokument påstås dock vara en förfalskning från 1600-talet. Den första skrivelsen om Weihenstephan Brewery är från år 1675 men klostret där bryggeriet härstammar ifrån kan spåras till år 758. Det årtalet upprättades nämligen ett avtal mellan klostret och en leverantör som skulle tillgodose klostret med vad som behövdes för att kunna brygga öl. Så antagligen har det bryggts öl i klostren mycket längre bakåt i tiden än år 1040 och 1050 men när de blev licenserade bryggerier är en annan fråga som de fortfarande tvistar om.

Weltenburg Abbey Brewery

Weltenburg kloster grundades år 617 och cirka 300 år senare lämnar de munkar som bott här klostret av rädsla. Ett nomadiskt folk hade nämligen satt skräck i flera distrikt i närheten av Weltenburg och man valde därför att lämna innan de kom. Klostret stod dock inte tomt länge utan år 932 flyttar nya munkar in och 118 år senare ska alltså bryggeriet ha startat på klostret. På klostret bor idag fjorton munkar och bryggeriet tillverkar tolv olika sorter av öl . Ölen produceras enligt den så kallade renlighetslagen från år 1516 som säger att inget annat än jäst, korn, humle och vatten får användas vid tillverkningen av öl. Weltenburg kanske inte är något känt namn i Sverige men faktum är att de har vunnit World Beer Cup år 2004, 2008 och 2012 med ölet Weltenburger Kloster Barock Dunkel.

Weltenburg Abbey Brewery

Weihenstephan Brewery

Detta brygger ligger kvar på samma kulle som det legat på i över 1 000 år nu och historian bakom vet vi nu. Bryggeriet är idag ett av Tysklands mest moderna bryggerier och man tillverkar här nio olika sorters öl. Münchens tekniska universitet ligger bara ett stenkast ifrån bryggeriet och tillsammans har man inlett ett samarbete som man kallar för centrum för lärande. Bryggeriet har en ölsort som sålts på Systembolaget i nästan 30 år nu. Det ölet är ett veteöl vid namn Weihenstephaner Weissbier för den som vill prova.