Webbplatsens överlägg

Därför gillar många öl

Öl är en av världens äldsta drycker och har funnits enligt vissa forskare sedan vår civilisation tog fart. Drycken som är rätt enkel att framställa är en väldigt behaglig och god dryck varför öl just är en av världens mest populära drycker där det säljs flera miljoner med liter om dagen, världen över. Denna artikel kommer att handla om varför just öl är en dryck som gillas av många och anledningarna är flera.

Väldens kanske mest populära dryck

Öl är en dryck som har framställts i tusentals år och när det väl begav sig så var det av den enkla anledningen att det endast behövdes rätt få produkter för att framställa öl. Efter att man hade lärt sig processen så tyckte allt fler om att drycken var behaglig och svalkande, speciellt då drycken tros ha uppfunnits i Asien och där det rådde ett varmare klimat. Med tiden så upptäckte allt fler människor denna ädla dryck och så småningom kom drycken till Europa och där valde att göra en industri av det. Många kloster bryggde öl och det är faktiskt en tradition som har hällts sig än idag på vissa platser.

Tyskland var kanske det land som tog ölen till en ny nivå och med tanke på industrialiseringen så var det enklare att framställa öl, snabbt och med hög kvalitet. Men vad är det så som gör drycken populär? Förutom det faktum att det är en relativt enkel process att ta fram så är drycken även väldigt god och passar till det mesta, dels som sällskapsdryck, dels till mat.

Passar till alla möjliga rätter

Passar till alla möjliga rätter
Passar till alla möjliga rätter

För 20-30 år sedan fanns det rätt få ölsorter och det var mest koncentrerat till ljus lager eller mörk lager. På senare år har detta ändrats enormt och idag hittar man, inte minst i Sverige ett flertal mikrobryggerier som tar fram och experimenterar men alla möjliga smaker och tillsatser vilket gör att en öl idag an ha många olika smaker och man har på så sätt breddat själva drycken.

En öl, oavsett lager eller smak passar utmärkt som en sällskapsdryck och kan intas i princip närsomhelst på året och passar egentligen alla tillfällen. Öl brukar ha en rätt låg alkoholprocent, mellan 4-6% vilket gör det till en dryck med lagom alkohol. Öl är naturligtvis ett väldigt passande alternativ till mat och passar egentligen alla slags råvaror och kött. Tidigare var en öl väldigt kopplad till en bit stek eller biff men idag kan man med fördel testa en öl till alla möjliga rätter men också till desserter så variationen är enorm.

Öl är en av världens mest sålda drycker och det är egentligen inte så konstigt med tanke på dess variation. I takt md att allt fler människor väljer bort alkohol så har även dem allra flesta av världens bryggerier valt att ta fram alternativ och idag hittar man många ölsorter och märken utan alkohol men där man har lyckats behålla den unika smak och karaktär. Att inhandla en öl brukar i regel även var billigare än ett glas vin eller annan dryck vilket gör att en öl passar dem allra flesta plånböcker. En öl kan verkligen höja vilken matbit som helst och passar naturligtvis minst lika bra som en dryck i sällskap av goda vänner.

© 2021 99 bottles