2019

Brygga eget öl

Att brygga sitt eget öl hemma är en hobby som växer stadigt. Någon kommer kanske ihåg ungdomens försök att jäsa till en färdigköpt sats med öl ute i ett garage eller källare och att resultatet blev allt annat än bra. Numera har konsten att brygga sitt eget öl tagits till helt andra höjder och det går idag att få till ett riktigt gott öl som du inte behöver skämmas över att bjuda dina vänner på. Tvärtom kan det bli någonting att vara stolt över och som får igång samtalsämnet på festen. Vad kan vara trevligare eller mer gemytligt än att kunna bjuda på sin egen öl och sen samtala om den ädla konsten att brygga öl.

Malt, humle, vatten och jäst

Att brygga öl bygger i stort sett på att man med hjälp av råvarorna malt, humle, vatten och jäst brygger en alkoholhaltig dryck. Hur ölet bryggs kan sen varieras i det oändliga för att få till olika karaktär på drycken. Tack vare internet är det idag mycket lätt att få tag på både kunskap, utrustning och råvaror. Det bästa för nybörjaren är kanske att köpa någon form av start-kit och sen sätta igång. Första försöket kanske inte kommer upp i några högre höjder av smaksensationer. Med tiden kommer du dock att kunna skaffa dig den kunskap och erfarenhet som krävs för att brygga öl som lätt kan konkurrera med de som köps på Systembolaget.

Viktigt med rena redskap

Det första man måste börja med innan man sätter igång med bryggandet är att rengöra alla redskap mycket noga. Bakterier kommer att förstöra satsen och jäskärlen behöver vara steriliserade. Sen behövs ett bra ställa att förvara din brygd på under jäsprocessen. Vill du tillverka en ale så trivs den bra i rumstemperatur medan till exempel en lager vill ha en temperatur på cirka 12 plusgrader.

Från malt till öl

Nu är det dags för mäskning och det är en process som ska förvandla stärkelsen i malten till socker. Detta görs genom att blanda malten med vatten som sen värms upp och ska hålla en temperatur på 67 grader under en timmes tid. Nu har det bildats en söt vätska som kallas vört. Sen ska vörten lakas genom att sköljas sakta med vatten med en temperatur på 80 grader. När sen vörten kokas ska humle tillsättas. Här kan du själv påverka smaken av ölet genom att tillsätta humlen antingen tidigt eller sent under kokningen. Tillsätter man humle tidigt ger det en beska till ölet och att tillsätta humle senare ger mer arom och smak. Nu ska brygden kylas ner till rätt temperatur, detta bör göras så snabbt som möjligt för att förhindra bakteriebildning. Efter det hälls vörten upp i ett desinficerat jäskärl och jäst tillsätts. Jästen omvandlar sockret till alkohol och vörten till öl. Den processen tar cirka två veckor. Den sista delen är att tappa upp ölen på flaskor. En viss mängd socker tillsätts beroende på hur mycket kolsyra man önskar.

Dags att njuta

Efter några veckor är det dags att ta fram och avnjuta ditt öl. Bjud in vänner och bekanta och ha en riktig helkväll med avsmakning av din alldeles egna öl. Med tiden kommer du att lära dig att kunna få fram olika smaker och karaktärer på ölen så sammankomsterna kommer att bli som rena ölprovningen.

Dags att njuta