Webbplatsens överlägg

Belgiskt öl

Belgien är en stor öl-nation där det produceras många olika sorters öl som säljs över hela världen. Det belgiska ölet kännetecknas av den mångfald som finns. Här samsas så vitt skilda sorters öl som fruktöl, lager, trappistöl och överjästa öl. En del går så långt som att kalla Belgien för ölets Disneyland eftersom att det utbud av öl som finns där är svårt att hitta någon annan stans i världen.

Populäraste ölen

Populäraste ölen
Populäraste ölen

En av de mest kända och populära sorterna av belgiskt öl är Stella Artois som har är ett ljust lageröl. Ölet började bryggas redan på 1300-talet då bryggeriet byggdes i byn Leuven. Bryggeriet ligger kvar på samma plats än idag även om omfattning så klart är något större idag. Det var bryggmästaren Sebastian Artois som gav ölet dess nuvarande namn på 1700-talet. Det öl som idag är det som vi förknippar med Stella Artois är ett julöl som bryggdes första gången 1926. Idag säljs ölet i runt 80 länder världen över och det produceras även i en rad andra länder, till exempel Storbritannien, Tyskland och Australien.

Specialtillverkade glas

Ett annat kännetecken för det belgiska ölet är att det ofta serveras i ett specialtillverkat glas. Det här har fått turister från hela världen att vallfärda till Belgien för få smaka de inhemska ölsorterna i deras eget glas. Tyvärr har det också inneburit att en stor andel glas varje år försvunnit ner i turisternas fickor, som souvenirer att ta med hem. Nu har de belgiska krogarna tröttnat på att ständigt beställa nya glas. En del har installerat speciella larm där små larmbrickor finns fästa på glasen. En av krogarna har gått ännu längre och kräver en sko i pank från den som vill köpa en av deras speciella egenbryggda öl. Baren heter Dulle Griet och ligger i Gent. De erbjuder sina gäster över 500 sorters öl. Skorna som lämnas i pant läggs i en korg som hissas upp i taket. Den har nu blivit en turistattraktion i sig. På det här sättet beräknar baren att de sparar runt 40 000 kronor om året i glaskostnader.

1000 sorter

Det sägs att det produceras över 1000 sorters öl i Belgien så det är lite svårt att helt definiera exakt vad belgisk öl är. Många känner kanske till de mörka klosteröl som produceras där och som har anor från tidig medeltid. Det mest kända klosterölet är det så kallade trappistölet, som bryggs i något av de sex av väldens tolv trappistkloster som ligger i Belgien. Det finns flera olika regler som måste följas för att ölet ska få kallas trappistöl. Ölet måste vara bryggt inom klostrets väggar och överskottet av försäljningen ska gå till välgörenhet. Trappistklostren måste också vara självförsörjande så försäljningen av öl är ett sätt att få livet i klostret att gå ihop. De sex olika klostren är Orval, Chimay, Westvleteren, Westmalle, Achel och Rochfort. Deras öl skiljer sig åt ganska mycket men de har en gemensam nämnare och det är att de är matöl med mycket smak och hög alkoholhalt. Alkoholhalten är ofta så hög som 9 procent, trots detta är smaken ofta lite söt med stor fyllighet.

© 2021 99 bottles