Webbplatsens överlägg

Bästa destinationerna för att dricka öl

Öl är en av våra mest populära drycker och den bryggs i stort sett världen över. Många är vi väl som uppskattar att smaka av en lokal öl när vi är på resa och många har nog minnen till både spanska San Miguel och thailändska Singha. Även om du troligtvis kan beställa en öl på de flesta platser i världen så finns det ändå vissa destinationer som sticker ut i en ölälskares ögon. Här har vi listat några av de bästa destinationerna för att dricka öl.

Münchens Biergartens

De flesta som gillar öl drömmer nog om att nån gång få besöka Oktoberfesten i München, världens största ölfestival. Dock är det svårt att hitta både flyg och boende under de dagar som festivalen håller igång och staden är fullständigt invaderad av turister under festen. För den som föredrar att njuta av sin öl i lite mer lugn och ro kan faktiskt ta och besöka München lite när som helst under året. Deras över 200-åriga tradition att bryggerierna har sina egna serveringsställen, så kallade biergartens, lever vidare i regionen där det dricks i genomsnitt 168 liter öl per person och år. Det är tre gånger så mycket som här. Så München lockar många besökare med sin flytande turistattraktion.

Drick öl offentligt

Drick öl offentligt
Drick öl offentligt

Vårt sydliga grannland Danmark har en betydligt mer liberal alkoholpolitik än vad vi har här i Sverige. Åk till Köpenhamn om du vill kunna avnjuta din öl offentligt på gator och torg. Där är det nämligen fullt tillåtet att dricka öl var du vill. Danskarna är ju också kända för sin tradition att avnjuta en kall öl i till lunchen eller på förmiddagen. Största ölmärkena är Tuborg och Carlsberg men som på många andra ställen börjar det här att frodas mikrobryggerier med intressanta ölsorter.

Billigaste ölen

Den som gärna satsar på kvantitet när det gäller öl gör rätt i att resa till den stad i världen som har billigast öl. Det är faktiskt inte en stad i något av Asiens eller Afrikas länder som man kanske skulle kunna tro utan staden med världens billigaste öl ligger i Europa. Det är Slovakiens huvudstad Bratislava som hamnar i topp när det gäller att erbjuda billig öl till sina invånare och besökare. I staden som har ”Staden där du hittar det verkliga livet” som turistslogan får du betala ungefär 4,50 kronor för en öl i matbutiken och lite drygt 26 kronor på en bar. Det ger ett snittpris på 15 kronor per öl. En något nätt summa som säkert lockar många törstiga turister till staden.

DogHouse hotel

Den här destinationen är visserligen inte riktigt verklig än utan den ligger på planeringsstadiet. Det är bryggeriet BrewDog i Skottland som vill bygga ett hotell i närheten av sitt bryggeri. Hotellet som ska ligga i anslutning till bryggeriet i Ellon i landskapet Aberdeenshire ska ha 26 rum och bli något av ett mecka för öl-älskare från hela världen. Rummen kommer att specialdesignats för att falla öl-entusiaster perfekt i smaken. Vad sägs om egen öl-tapp på rummet eller ett kylskåp i duschen så att du alltid har nära till en kall öl. James Watt på BrewDog säger att det här är en gammal dröm som nu kommer att bli verklighet.

© 2021 99 bottles