2019

Att lagra öl

De flesta känner väl till att man kan lagra vin och på så sätt få vinets smak att ändra karaktär. Att det även går att lagra öl är kanske något som färre personer vet om. Faktum är att det finns flera olika sorters öl som passar bra att ha i sin ölkällare. En öl som lagras får en helt ny smak och karaktär. Smaken kan ibland nästan påminna om portvin med toner av mogen frukt. Att starta upp sitt lager av årgångsöl är inte så svårt som man kanske kan tro. Dock finns det en del saker att tänka på innan man börjar.

Låt flaskan stå

Till skillnad mot vin som brukar lagras liggande bör öl förvaras stående. Detta eftersom att de flesta ölflaskor har en kapsyl av metall som kan angripas av vätskan. Liggande flaskor ger också en lite för stor yta av vätskan som kommer i kontakt med luft, det gör att ölen utvecklas för fort. Den lilla yta som bildas längs upp i flaskan är mer än nog för att ölen ska mogna i rätt takt. Väljer du att lagra en ölsort som har en naturkork som försegling så kan du däremot med fördel lagra den liggandes. Annars kommer korken att torka, vilket leder till att luft kommer åt innehållet som mognar i för snabb takt.

Viktigt med stabil temperatur

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du vill lagra öl är att förvara den i en stabil temperatur. Gärna också mörkt och svalt. Idealisk temperatur är mellan 11 och 15 grader. Nu är det ju inte alla som har tillgång till ett särskilt utrymme med kontrollerad temperatur. Då går det faktiskt bra att bara ställa undan ölen i garaget, garderoben eller nåt liknande och helt enkelt glömma bort den ett tag. Det viktigaste är att det är på en plats utan stora temperatursvängningar. För vin som lagras ska det gärna vara fuktigt i utrymmet men öl ska gärna lagras i normal luftfuktighet för att skydda etiketterna mot mögel och kapsylen från att rosta sönder.

Storlekens betydelse

De som klassas som experter inom detta med att lagra öl hävdar att den bästa storleken på flaska är 75 cl. Viktigt också att flaskan har en bra förslutning. Anledningen till att 75 cl-flaskan anses vara så bra är att luftspalten mellan kapsylen och vätskan är mindre i förhållande till mängden vätska än i andra flaskor vilket ger en långsammare mognad.

Hög alkoholhalt och sötma

Precis som med vin är det inte alla sorters öl som lämpar sig för lagring. Sorter som lager och IPA funkar inte så bra. Lager kommer att få en sötsliskig smak och den humlebaserade IPAn kommer att få en fadd och unken smak. Satsa istället på att köpa på dig ölsorter med hög alkoholhalt och sötma. Även syrliga ölsorter kommer att utvecklas över tid. Några bra sorter att börja med är belgiska öl, ales, stouts och barley wines.

IPA öl

Lätt att sätta igång

Den som känner sig sugen på att testa detta med att lagra öl gör bäst i att ställa undan en låda eller två med passande ölsorter. Efter ett par år är det dags att provsmaka och då kommer du att få en mycket bättre förståelse för vad det handlar om och vad som händer med smakerna.