Webbplatsens överlägg

Anheuser-Busch InBev


Hur många av er har hört talas om Anheuser-Busch InBev? Inte särskilt många kan jag tro, men enstaka folk känner säkert igen detta belgisk-brasilianska dryckes- och bryggeribolag.

Då jag själv har arbetat inom grossistförsäljning av alkoholdrycker så vet jag att det inte är många som hört talas om detta företag och det hjälper inte att använda förkortningen AB InBev som ofta används. AB InBev är världens största bryggerikoncern med en marknadsandel på mer än 30 procent av den globala volymförsäljningen. Företaget äger många bryggeriföretag runt om i världen och har cirka 210 000 anställda. AB InBev är det företag som står bakom en stor del av världens öltillverkning men de tillverkar även läskedrycker och alkoläsk. Det är ändå intressant att världens största företag inom öltillverkning lyckas vara så okänt. Men det ska vi ändra på nu.

Företaget är inte gammalt

Företaget är inte gammalt
Företaget är inte gammalt

AB InBev bildades år 2008 när den amerikanska bryggerikoncernen Anheuser-Busch och den belgisk-brasilianske bryggerikoncernen InBev slogs samman. Innan dess hade företaget en snårig historia med flera sammanslagningar genom åren. InBev var en sammanslagning av AmBev och Interbrew och Interbrew bildades när Artois och Piedboeuf slogs samman vilket var de två största bryggerierna i Belgien vid tiden för sammanslagningen. Artois bildades år 1366. Innan AmBev blev InBev hade man förvärvat det största bryggeriet i Kanada, Labatt Brewing Company och även Becks som var tillverkaren av det mest sålda ölet i Tyskland vid tillfället. När AmBev och Interbrew slogs samman var man redan då världens största bryggerikoncern då man hade de största ölmärkena från bland annat Belgien, Kanada, Tyskland och Brasilien.

Anheuser-Busch blir AB InBev

Anheuser-Busch går tillbaka till år 1852 då företaget grundades i St. Louis i USA. Det dröjde till år 2005 innan man gjorde några förvärv. Man köpte det året två kinesiska bryggerier vid namn Harbin Brewery och Fujian Sedrin Brewery och tre år senare slogs man ihop med InBev. Man var nu ett otroligt stort bryggeriföretag men man hade en stark konkurrent vid namn SABMiller. AB InBev la ett bud på att köpa SABMiller och år 2015 köpte man företaget för häpnande 107 miljarder dollar och man hade nu mer än 30 procent av världsmarknaden inom branschen. Idag är man ägare till cirka 400 olika ölmärken runt om i hela världen.

Man har i sin ägo några av världens största ölmärken

Jag kan inte räkna upp alla 400 ölmärken som företaget äger idag, och med största sannolikhet skulle du säkert inte känna igen många av dem ändå. De äger ju till exempel ölsorter som bara produceras i Brasilien och delar av Afrika och som bara säljs där. Men märken som vi definitvt känner igen är Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck’s, Lövenbräu och Hoegaarden. Jag garanterar att både du och jag har druckit en öl som AB InBev är ägare till och det imponerande är att vart du än åker i världen så kommer du med enkelhet kunna beställa en öl som AB InBev äger. Företaget är idag det överlägset största företaget inom sin bransch och det finns inget som tyder på att det är på väg att förändras.

© 2021 99 bottles